ANIA STARMACH

Szaszłyki z łososiem

4
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Bezglutenowe
Ania Starmach

Najlepszy łosoś w soczystym i niepowtarzalnym wydaniu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Szaszłyki
  • 400 g fileta z łososia bez skóry
  • 12 młodych ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • Sos
  • 300 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 długie ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0.5 pęczku koperku
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • 10 patyczków do szaszłyków

Jak przygotować?

  1. Szaszłyki
  2. Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie około 20–25 minut (5 minut krócej niż zazwyczaj). Będą jeszcze chwilę na grillu :) Po ugotowaniu, przekrój je na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków).

  3. Łososia pokrój w kwadratowe kawałki (kostka 4x4).

  4. Łososia i ziemniaki umieść w misce, skrop obficie sokiem z jednej cytryny i oliwą z oliwek. Dodaj sól i pieprz.

  5. Ziemniaki i rybę wbijaj naprzemiennie na patyczki.

  6. Grilluj około 4–6 minut, obracając tak, aby ryba przypiekła się z każdej strony.

  7. Sos
  8. Aby przygotować sos: zetrzyj ogórka na tarce o dużych oczkach (środek pełen pestek i wody pomiń). Następnie odsącz na sitku i odciśnij.

  9. Jogurt wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, ogórkiem i posiekanym koperkiem. Dodaj sól, pieprz i oliwę.

  10. Gotowe szaszłyki podawaj z dipem jogurtowym!

Wskazówki:

Patyczki przed grillowaniem włóż na kwadrans do wody, dzięki temu nie będą się przypalały.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Agnieszka

Czy moge to zrobic w piekarniku? 180? jak długo?

Anna

Szybkie i pyszne :-)

Ania Starmach

tak! i o to chodzi!

Trwa ładowanie...