Co kupić?
- Szaszłyki
- 400 g fileta z łososia bez skóry
- 12 młodych ziemniaków
- 1 cytryna
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- Sos
- 300 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 długie ogórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0.5 pęczku koperku
- sól, pieprz
- Dodatkowo
- 10 patyczków do szaszłyków
Jak przygotować?
- Szaszłyki
Ziemniaki wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie około 20–25 minut (5 minut krócej niż zazwyczaj). Będą jeszcze chwilę na grillu :) Po ugotowaniu, przekrój je na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ziemniaków).
pokrój w kwadratowe kawałki (kostka 4x4).
, skrop obficie sokiem z jednej cytryny i oliwą z oliwek. Dodaj sól i pieprz.
Grilluj około 4–6 minut, obracając tak, aby ryba przypiekła się z każdej strony.
- Sos
Aby przygotować sos:
(środek pełen pestek i wody pomiń). Następnie odsącz na sitku i odciśnij.Dodaj sól, pieprz i oliwę.
Gotowe szaszłyki podawaj z dipem jogurtowym!
Komentarze
Agnieszka
Czy moge to zrobic w piekarniku? 180? jak długo?
Anna
Szybkie i pyszne :-)
Ania Starmach
tak! i o to chodzi!