Co kupić?
- Spód
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 50 g mielonych orzechów (np. pekan albo włoskich)
- duża szczypta cynamonu
- Masa serowa
- 750 g sera białego półtłustego (dwukrotnie mielonego)
- 450 g mascarpone
- 450 g puree z upieczonej dyni
- 250 g drobnego cukru
- 7 jajek
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- Do dekoracji
- 200 g masy kajmakowej (z puszki)
- orzechy (np. włoskie albo pekan)
Jak przygotować?
, połącz z orzechami i masłem, (26 cm).
Pamiętaj, aby za bardzo nie napowietrzać masy, bo sernik wtedy urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu.
, piecz około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudź w półotrwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce.
Przed podaniem udekoruj podgrzaną masą kajmakową i orzechami.
Komentarze
ewatuli
Pani Aniu, chciałam podziękować za Pani Super przepisy własnie piekę już drugi raz sernik dyniowy !! jest po prostu pyszny moja rodzina się z nim zachwyca, smakuje wyśmienicie.
Pani strona motywuje mnie do gotowania i pieczenia.
Sięgam do strony jak tylko często mogę .
Pozdrawiam Panią w tym szczególnym dla Państwa okresie jakim jest opieka nad maleństwem, to naprawdę szczególny i nie do powtórzenia czas dla Rodziców a szczególnie dla Mamy.
Pozdrawiam serdecznie
Ewa