Co kupić?
- 1 karp o wadze 1,5 – 5 kg (lub już gotowe dzwonka)
- 1 cytryna
- 5 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek mąki
- olej roślinny do smażenia
- sól, pieprz
- Dodatkowo
- ręczniki papierowe
Jak przygotować?
Wypatroszonego i umytego
.Rybę skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, ostaw na godzinę do lodówki.
Mąkę wymieszaj z bułką tarta,
.około 5 – 6 minut z każdej strony.
Po usmażeniu rybę układaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
, najlepiej z kawałkiem cytryny.
Komentarze
Ulla
Smazony Karp nie na oleju ale klarownym maśle !!!
walter.p
Dokładnie Ulla! Każda ryba potrzebuje masła, a oliwa jest dobrym dodatkiem, olej paskudnym! Ciekaw jestem jak ta panierka z mąki i tartej bułki ma się trzymać na tym karpiu?