ANIA STARMACH

Karp smażony

4Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Ania Starmach

Klasyczne i obowiązkowe danie na świątecznym stole – chrupiący karp smażony!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 karp o wadze 1,5 – 5 kg (lub już gotowe dzwonka)
  • 1 cytryna
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek mąki
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • ręczniki papierowe

Jak przygotować?

  1. Wypatroszonego i umytego karpia pokrój na w miarę równej wielkości dzwonka.

  2. Rybę skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, ostaw na godzinę do lodówki.

  3. Mąkę wymieszaj z bułką tarta, obtaczaj w niej kawałki karpia.

  4. Rybę smaż na rozgrzanym oleju około 5 – 6 minut z każdej strony.

  5. Po usmażeniu rybę układaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  6. Podawaj na ciepło lub na zimno, najlepiej z kawałkiem cytryny.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Ulla

Smazony Karp nie na oleju ale klarownym maśle !!!

walter.p

Dokładnie Ulla! Każda ryba potrzebuje masła, a oliwa jest dobrym dodatkiem, olej paskudnym! Ciekaw jestem jak ta panierka z mąki i tartej bułki ma się trzymać na tym karpiu?

Trwa ładowanie...