Co kupić?
- 700 g mascarpone
- 4 duże jajka lub 5 zwykłych
- 400 g biszkoptów (tzw. kocie języczki, 2 opakowania)
- 60 g drobnego cukru
- 50 g kakao
- 70 ml likieru (najlepiej amaretto)
- 300 ml mocnej, zimnej kawy
Jak przygotować?
, miksuj szybko na średnich obrotach , tylko do wymieszania, zbyt długie miksowanie mascarpone może spowodować, że serek się zważy.
Białka ubij na sztywną pianę.
Biszkopty maczaj w kawie (dosłownie kilka sekund, długie moczenie powoduje, że ciastka się rozpadną).
lub blaszki o wymiarach 25x21 cm., .
, potem masę, kakao, biszkopty, masę.
Tiramisu najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Sposób podania: naczynie i łyżki połóż na środku stołu. Obserwuj, jak znika. Żałuj, że przygotowałeś tylko jedną blachę ;)
Komentarze
elzbietaolma
Też robię to tiramisu,ale zmieniłam trochę proporcje bo zamiast 4 jajek daję 2 bo z 4 jajek wychodzi bardzo rzadkie,przy 4 jajkach dałabym 150 g serka mascarpone, może ma takie rzadkie być, zrobiłam do pracy na urodziny ale z 3 jajek jeszcze wyszło rzadkie ale jest bardzo dobre tylko żeby była masa bardziej gęsta to daję 2 jajka.
agatacyprych
Zawsze mi wychodzi :) nawet ostatnio zapomnialam dodac jednego z trzech serków mascarpone i dodalam go juz po połączeniu zoltek, cukru, mascarpone i ubitych bialek i bylo pyszne :) nic sie nie zważyło:) Nie mam ekspresu do espresso. Jakie dać proporcje kawy do wody zeby było dobre? (np. rozpuszczalnej lub kawy z ekspresu przelewowego?)
karakal
Najlepsze tiramisu !!!
W pracy jak zrobiłem na urodziny szybciutko zniknęło???
Fly_high
Poszłam za radą i zrobiłam podwójną porcję ;) wyszło idealnie, a z krojeniem nie było problemu. Wszystkim smakowało :) Bardzo dobry przepis!
monikamichalska
Czy nie obawia się Pani dawać surowych zoltek ??
Ile takie surowe mogą leżeć w lodówce ?
magdalenajelinska
Ja ubijam w kąpieli wodnej! Wychodzi zawodowo. A prawdziwe tiramisu nie zawiera likieru. Pyszne jest też w wersji z matchą.
marcinokrasa
Chciałbym tylko nadmienić, że prawdziwe, włoskie Tiramisu jie zawiera żadnego likieru:-) tylko espresso:-)
kapek32
Pierwsze tiramisu za mną . Białka nie do końca mi się chciały ubić ale i tak było wyśmienite. ;)
Magdalena
Najlepsze ciasto pod słońcem, tylko ja żółtka z cukrem ubijam na parze, jest jeszcze lepsze, po ostudzeniu dodaje mascarpone i ubite białka. Zawsze wychodzi.
Dr.G
A ja będę bronić tego przepisu! Dziewczyny, gdzieś popełniacie błąd. Żółtka z cukrem muszą być utarte na białą, gęstą masę. Mascarpone dodane w kilku turach (u mnie trzech). Białka koniecznie porządnie ubite. Najlepiej ubijać w szklanej lub metalowej misce. Musi być sztywna piana. I nic nie płynie ;)
U mnie zawsze wychodzi – dzięki Aniu! :*
akkir
Sprawdziłam w weekend ten przepis. Tiramisu robiłam niejednokrotnie ale bez białek. Skoro Ania mówi, że można dodać pianę z białek to dodałam. Niestety żałuję. Tiramisu jest zbyt rzadkie. Nie daje się pokroić, trzeba jeść ze "wspólnego gara". Tak można w gronie bardzo bliskich osób ale nie w gronie znajomych (lub nieznajomych). Wolę jednak wersję tradycyjną tzn. same żółtka bez piany z białek.
wrobelek1989
Po raz pierwszy robiłam tiramisu w swoim życiu. Zawsze ufam przepisom Ani, jednak po przeczytaniu komentarza akkir dodałam same żółtka. Wyszło znakomite! :)