ANIA STARMACH

Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pyszna, zdrowa, idealna na śniadanie kasza gryczana z dodatkami, które sprawią, że dobrze zaczniesz swój dzień :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 0.5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (ważne!)
  • 150 ml wody
  • 150 ml szklanki mleka roślinnego np. kokosowego albo migdałowego
  • 5 suszonych daktyli
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1.5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 banan
  • szczypta soli

Jak przygotować?

  1. Kaszę opłucz, przełóż do rondelka, zalej wodą, dodaj sól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.

  2. Orzechy i daktyle pokrój (dość drobno).

  3. Do kaszy dodaj mleko roślinne, kakao, orzechy oraz daktyle.

  4. Podgrzewaj do zagotowania, mieszając, aby kasza nie przywarła do dna naczynia.

  5. Gryczankę przełóż do miseczek, dodaj banana oraz miód.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...