ANIA STARMACH

Tarta z truskawkami

8Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Kruchy spód, aksamitna masa, a do tego słodkie truskawki – to absolutny hit na każdym stole!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Kruche ciasto
  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Nadzienie
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml mleka
  • 500 g świeżych truskawek
  • świeża mięta

Jak przygotować?

  1. Kruche ciasto
  2. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.

  3. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną.

  4. Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni.

  5. Po 15 minutach ściągnij papier i obciążenie, a tartę piecz przez kolejne 25–30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru.

  6. Gotowe ciasto ostudź na kratce z piekarnika.

  7. Nadzienie
  8. Budynie przygotuj według instrukcji na opakowaniu (do przygotowania użyj 500 ml mleka).

  9. Laskę wanilii natnij wzdłuż nożem. Przeciągnij ostrzem noża przez środek rozkrojonej wanilii i wyjmij ziarenka. Ziarenka dodaj do przygotowanego wcześniej budyniu.

  10. Kremem przykryj ostudzone ciasto. Dodaj pokrojone truskawki i świeżą miętę.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Izabela

Mam pytanie czy zamiast truskawek mogą być jabłka

ninanaumienko

no fajne ale poco te metalowekuleczki

bozenanaskret

Dla mnie najlepszy przepis ever !!!! Pozdrawiam serdecznie z Norwegii gdzie przepis robi furorę :-)

Tarta z truskawkami

renatawesierskawantke

Bardzo dobre kruche ciasto. Prosty przepis. Najłatwiejsza i najsmaczniejsza tarta Ja piekłam ciasto bez obciążenia i super wyszło.

ewka89

Wyszła obłędna z wyglada a czy smakuje okaże się jak wpadną goście :)

Tarta z truskawkami

Ewa_PL

Pierwszy raz robiłam ciasto na tartę w małych tartaletkach
w domu mówią, że ok:)
Ania dziękuje za podpowiedz:)
Masa też ok a owoce – to była indywidualna twórczość:)

julia.m

Krem zniszczył moje ciasto, a tym samym imprezę. NIE POLECAM.

renatawesierskawantke

To niemożliwe. Jak to Pani robiła? Ja tobie zawsze tą tartę i zawsze wychodzi

Ewelinka1233

A moje ciasto kruche twarde tak że można nim zabić….. Nie wiem co poszło nie tak, ale bardzo się zawiodlam😔

Artur

Truskawek nie było ale były brzoskwinie ;)

Tarta z truskawkami

KasiaKubiak28

Czy masło ma być zimne? I jeszcze pytanko odnośnie masy budyniowej,czy można wlać taku ciepły?

renatawesierskawantke

Ja zawsze leje prosto z garnka ciepły. I jest super

Trwa ładowanie...