ANIA STARMACH

Sernik dyniowy

4Ilość osób
80 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Puszysty, kremowy i obłędny sernik dyniowy!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Spód
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 50 g mielonych orzechów (np. pekan albo włoskich)
  • duża szczypta cynamonu
  • Masa serowa
  • 750 g sera białego półtłustego (dwukrotnie mielonego)
  • 450 g mascarpone
  • 450 g puree z upieczonej dyni
  • 250 g drobnego cukru
  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • Do dekoracji
  • 200 g masy kajmakowej (z puszki)
  • orzechy (np. włoskie albo pekan)

Jak przygotować?

  1. Herbatniki zmiel na piasek, połącz z orzechami i masłem, wyłóż spód okrągłej tortownicy (26 cm).

  2. Puree z dyni zmiksuj z białym serem i mascarpone. Dodaj jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Pamiętaj, aby za bardzo nie napowietrzać masy, bo sernik wtedy urośnie podczas pieczenia, ale opadnie po upieczeniu.

  3. Masę wylej na ciasteczkowy spód, piecz około godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudź w półotrwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce.

  4. Przed podaniem udekoruj podgrzaną masą kajmakową i orzechami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...