Co kupić?
- 700 g mięsa wołowego
- 500 g ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 150 ml czerwonego wina
- 2.5 l bulionu warzywnego lub wody
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Pieczarki pokrój na ćwiartki (mniejsze sztuki na połówki).
W garnku o grubym dnie przysmaż pieczarki na oleju, po paru minutach przełóż je do miseczki.
Do garnka dodaj odrobinę oleju, wrzuć pokrojone drobno cebule i czosnek, a po paru minutach mięso i przyprawy (słodką i ostrą paprykę). Smaż przez kilka minut, dodaj czerwone wino.
Po kilku minutach, gdy większość płynu wyparuje, do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj. Dodaj bulion (ewentualnie wodę).
Dodaj obraną marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie, pokrojoną paprykę i liście laurowe.
Zupę gotuj około 40 minut, dodaj wcześniej przysmażone pieczarki oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Dopraw do smaku i gotuj przez 45 minut (lub nawet dłużej, ważne, aby mięso było miękkie).
Przed podaniem wyciągnij pietruszkę, nie będzie Ci już potrzebna. Marchew pokrój w plasterki i dodaj do zupy.
Komentarze
Maciej91
Czy mogę prosić o sugestie i zmianę w przepisie jakie mięso wołowe najlepiej wybrać i ewentualnie, w którym momencie dodać wino. Dla osób takich jak ja, czyli początkujących nie jest wszystko oczywiste.
marcinignaczak
wygląda przepysznie :-)
malgorzata
czy bez dodania wina zupa tez wyjdzie dobra? czym ewentualnie można zastąpić to wino..
Annkra24
Pani Aniu zupa gulaszowa udana i pyszna:)
Jolanta
Czy zamiast pieczarek mogę użyć grzybów leśnych?
wzkwzk
Pani Magda mówi, że zupy gulaszowej się nie robi bez kminku?
dominika123
zrobię na pewno