ANIA STARMACH

Orzechowy karp

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Tradycyjny karp w zupełnie nowej, orzechowej odsłonie. Ten smak Cię zaskoczy!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 szt filetów z karpia (lub 4 dzwonka)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • Sos bakaliowy
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 60 ml białego wina
  • 80 g orzechów włoskich
  • 40 g migdałów w słupkach
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gałązka rozmarynu

Jak przygotować?

  1. Karpia posyp solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle (przepis na masło klarowane znajdziesz tutaj).

  2. Włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10–12 minut.

  3. Sos bakaliowy
  4. Przygotuj sos bakaliowy: zioła drobno posiekaj. Użyj patelni po rybie, podpraż na niej orzechy i migdały.

  5. Po kilku minutach dodaj białe wino, zioła, miód.

  6. Gdy wino zmniejszy swoją objętość o połowę, dodaj śmietankę, zagotuj.

  7. Upieczonego karpia podawaj z sosem bakaliowym.

Wskazówki:

Kliknij, aby przeczytać, jak filetować karpia.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

A.Me_Ba

Najlepszy karp jakiego jadłam! Nigdy nie lubiłam karpia i zmuszałam się do jedzenia go, żeby tradycji wigilijnej stało się za dość. Odkąd przygotowałam karpia według przepisu Pani Ani, stał się on jedną z ulubionych potraw wigilijnych całej rodziny!

walter.p

To ciekawe jest ! Ze przygotowałaś karpia już jeden dzień przed wigilą i tak ci smakował! ;=))

Trwa ładowanie...