Co kupić?
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 6 malinowych pomidorów
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 kolby ugotowanej kukurydzy
- 2 czerwone papryki
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 miękkie awokado
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1 biała cebula
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka chili pieprzu cayenne
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
- 1 pęczek kolendry
- szczypta cynamonu
- sok z limonki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Czerwone cebule i czosnek pokrój w kostkę, podsmaż je na oleju.
Dodaj wszystkie sypkie przyprawy, pokrojoną paprykę, marchew, pomidory, ziarna kukurydzy i duś pod przykryciem. Po 20 minutach dodaj fasolę. Całość duś na małym ogniu przez około 30 minut.
Przygotuj guacamole (przepis na guacamole znajdziesz tutaj): awokado rozgnieć, wymieszaj z posiekaną białą cebulą, chili i sokiem z limonki.
Potrawkę podawaj z guacamole, kolendrą i jogurtem.
Komentarze
FiFiFo
Pyszne i pożywne danie, polecamy wszystkim, którzy szukają dania bezmięsnego.
karol071094
Pani Aniu! To danie wyszło z mojej kuchni jako pierwsze z Pani książki, która jest swoją drogą wspaniała! Brakuje w niej tylko informacji dla ilu osób jest przeznaczony konkretny przepis. Na szczęście można to znaleźć tutaj :) Co do potrawki, wszystkim bardzo smakowało, wyrazisty smak, a jogurt idealnie przełamywał pikantność dania :)