Jak wyjąć pestki z granatu?
Jak wyjąć pestki z granatu?
Granat to pyszny egzotyczny owoc, który już od dawna zagościł w naszych kuchniach. Mimo jego długoletniej obecności na polskich talerzach, nadal wiele osób zastanawia się jak najszybciej wyjąć nasiona granatu i jak go obrać, by się nie pobrudzić. A jak sama jego nazwa wskazuje, jest to owoc wybitnie WYBUCHOWY! ;)
Granat jest owocem bardzo smacznym i bardzo zdrowym. Możemy go dodać do sałatek, jogurtu, deserów, mięsa, zjeść jako osobną przekąskę albo wykorzystać cierpkawy sok z pestek granatu do smoothie. Soczyste nasiona tego owocu mają dobry wpływ na naszą cerę, trawienie, a także są źródłem wielu witamin i minerałów (zwłaszcza potasu i żelaza). Mówi się, że granat działa zbawiennie na procesy starzenia i je opóźnia, więc może jest to sposób na wieczną młodość…?
Aby mieć przyjemność posmakowania tego pysznego owocu, najpierw trzeba się z nim rozprawić i go obrać! Może się to wydawać trudne, ale mam dla Was super szybki i prosty sposób na otwieranie granatu.
Jak wyjąć pestki z granatu? Najszybszy sposób!
- Umyj, osusz i przekrój granat na połowę.
- Przygotuj miskę.
- Granata umieść nad miską, przekrojoną stroną w dół.
- Mocno uderzaj łyżką w skórkę od garnata.
- Pestki będą wpadały do miski, miska chroni również Ciebie i kuchnię przed pochlapaniem.
- Pestki granata zjedz od razu lub przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce.
I tyle! Jeśli zastanawiacie się jak wyjąć nasiona granatu, to jest najszybszy sposób, z którego zawsze korzystam, gdy używam granatu w przepisach. Koniecznie spróbujcie!
Sprawdźcie moje przepisy z granatem.