Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

jak wyjąć nasiona z granatu

Jak wyjąć pestki z granatu?

Granat to pyszny egzotyczny owoc, który już od dawna zagościł w naszych kuchniach. Mimo jego długoletniej obecności na polskich talerzach, nadal wiele osób zastanawia się jak najszybciej wyjąć nasiona granatu i jak go obrać, by się nie pobrudzić. A jak sama jego nazwa wskazuje, jest to owoc wybitnie WYBUCHOWY! ;)

Granat jest owocem bardzo smacznym i bardzo zdrowym. Możemy go dodać do sałatek, jogurtu, deserów, mięsa, zjeść jako osobną przekąskę albo wykorzystać cierpkawy sok z pestek granatu do smoothie. Soczyste nasiona tego owocu mają dobry wpływ na naszą cerę, trawienie, a także są źródłem wielu witamin i minerałów (zwłaszcza potasu i żelaza). Mówi się, że granat działa zbawiennie na procesy starzenia i je opóźnia, więc może jest to sposób na wieczną młodość…?

Aby mieć przyjemność posmakowania tego pysznego owocu, najpierw trzeba się z nim rozprawić i go obrać! Może się to wydawać trudne, ale mam dla Was super szybki i prosty sposób na otwieranie granatu.

Jak wyjąć pestki z granatu? Najszybszy sposób!

  1. Umyj, osusz i przekrój granat na połowę.
  2. Przygotuj miskę.
  3. Granata umieść nad miską, przekrojoną stroną w dół.
  4. Mocno uderzaj łyżką w skórkę od garnata.
  5. Pestki będą wpadały do miski, miska chroni również Ciebie i kuchnię przed pochlapaniem.
  6. Pestki granata zjedz od razu lub przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce.

I tyle! Jeśli zastanawiacie się jak wyjąć nasiona granatu, to jest najszybszy sposób, z którego zawsze korzystam, gdy używam granatu w przepisach. Koniecznie spróbujcie!

Sprawdźcie moje przepisy z granatem.

jak otworzyć granat i i jak wyjąć pestki z granatu

Trwa ładowanie...