Co kupić?
- CIASTO
- 200 g mąki
- 200 g roztopionego masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- LUKIER
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować?
, najlepiej przy użyciu miksera/robota kuchennego.
Do masy jajecznej
, wymieszaj/miksuj przez kilka minut.wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22cm, im większa tortownica tym niższe będzie ciasto).
Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni, program „góra dół”, bez termoobiegu.
Sprawdź czy ciasto jest gotowe
.
Upieczone ciasto cytrynowe lekko ostudź, wyjmij z formy i
. Smacznego! :)
Komentarze
Ulcia
Pyszne, delikatne i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. U mnie zniknęło w jeden dzień :)
aniawitoszek
Wyjdzie w foremce z kominem jako babka?
szymontokarski
Mi niestety opadło, ale było dobre
aleksandraosmialowska
Nie ma co sie obawiać, już 4 raz robię tego cytrynowca i 3 razy opadło.
Polecam robić je w prostokątnej formie o wymiarach coś koło 11cmx30cm. Opadało właśnie z powodu, że było w za dużej formie. Dzisiaj zrobiłam w tej prostokątnej i wyszedł prześliczny. I mógł też opaść bo był w za niskiej temperaturze. Ja zrobilam w 190 stopniach z termoobiegiem dolnym na 45 min i to jak narazie najlepszy jaki wyszedł!