ANIA STARMACH

Cytrynowiec Ani

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Puszyste, wilgotne i aromatyczne ciasto cytrynowe. Smak, w którym się zakochasz :) Absolutny hit!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • CIASTO
  • 200 g mąki
  • 200 g roztopionego masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • LUKIER
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Jajka utrzyj z cukrem, najlepiej przy użyciu miksera/robota kuchennego.

  2. Do masy jajecznej dodaj resztę składników, wymieszaj/miksuj przez kilka minut.

  3. Masę przełóż do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22cm, im większa tortownica tym niższe będzie ciasto).

  4. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni, program „góra dół”, bez termoobiegu.

  5. Sprawdź czy ciasto jest gotowe metodą „na patyczek”.

  6. Wszystkie składniki na lukier wymieszaj.

  7. Upieczone ciasto cytrynowe lekko ostudź, wyjmij z formy i polej lukrem. Smacznego! :)

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Ulcia

Pyszne, delikatne i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. U mnie zniknęło w jeden dzień :)

aniawitoszek

Wyjdzie w foremce z kominem jako babka?

szymontokarski

Mi niestety opadło, ale było dobre

aleksandraosmialowska

Nie ma co sie obawiać, już 4 raz robię tego cytrynowca i 3 razy opadło.
Polecam robić je w prostokątnej formie o wymiarach coś koło 11cmx30cm. Opadało właśnie z powodu, że było w za dużej formie. Dzisiaj zrobiłam w tej prostokątnej i wyszedł prześliczny. I mógł też opaść bo był w za niskiej temperaturze. Ja zrobilam w 190 stopniach z termoobiegiem dolnym na 45 min i to jak narazie najlepszy jaki wyszedł!

Trwa ładowanie...