Co kupić?
- CIASTO NA EKLERKI (ok. 18 sztuk)
- 250 ml wody
- 160 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- PODSTAWOWY KREM WANILIOWY
- 600 ml śmietanki kremówki 36%
- 400 g serka mascarpone
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 laski wanilii (będziesz potrzebować ziarenek)
- POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Jak przygotować?
- CIASTO PARZONE NA EKLERKI
Do wody wsyp mąkę, mieszając cały czas i podgrzewając ciasto w garnku, aż
Ciasto przełóż do miski, lekko ostudź,
, mieszaj łyżką aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i
Pamiętaj o pozostawieniu odstępów, ciasto mocno rośnie.Piecz około 25 minut w 200 stopniach, w ciągu tego czasu kilka razy otwórz piekarnik aby pozbyć się pary wodnej.
Po upieczeniu zostaw eklery do ostudzenia na kratce, po czym
- KREM WANILIOWY
krem nałóż do rękawa cukierniczego i
- POLEWA CZEKOLADOWA
Czekoladę połam na małe kawałki. Masło pokrój,
Gotową i lekko ostudzoną czekoladą
Smacznego!
Komentarze
ty
mi troche niskie wyszły i chyba trzabyło dać proszku do pieczienia
edytabienias
A mnie nie wychodzą :-(. Pięknie rosną w piekarniku, ale po wyjęciu opadają i wyglądają jak rozjechane przez walec. Co mogę robić źle? Czy studzić je w uchylonym piekarniku czy na zewnątrz?
patrykmierzynski
Proponuje użyć mąki krupczatki
annakatarzyna
Myślę, że warto je zostawić chwilę w piekarniku, jak trochę przestygną to dopiero wyjąć.
Emilia11
Jaki typ mąki jest najlepszy???
patrykmierzynski
Ja używałem krupczatki typ 500, ciasto ładnie wyrosło i nie opadło
babagrafik
Wyszły cudne ?
paulinaniedzialek
Mam pytanie czy ten krem można przechowywać w lodówce? Jak tak to do ilu dni?