ANIA STARMACH

Risotto z grzybami

2Ilość osób
25 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Sycące i aromatyczne risotto z grzybami - Twój pomysł na pyszny jesienny obiad!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 200 g ryżu arborio
  • 1 l bulionu warzywno-grzybowego
  • 300 g świeżych prawdziwków
  • 1 mała cebula
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn

Jak przygotować?

  1. Aby przygotować risotto najpierw posiekaj cebulę i przysmaż ją na oliwie. Po chwili dodaj ryż, wymieszaj z przysmażoną oliwą, wlej wino i poczekaj aż odparuje.

  2. Po odparowaniu wina dodaj chochlę bulionu, a gdy zostanie wchłonięty - dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj aż do zużycia całego bulionu.

  3. W międzyczasie przygotuj grzyby. Prawdziwki oczyść, pokrój w dużą kostkę, przysmaż na odrobinie oliwy, dodaj do nich rozmaryn, część tymianku, pieprz i sól.

  4. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po około 15-17 minutach), dodaj podsmażone grzyby i gotuj przez kolejne kilka minut.

  5. Tuż przed podaniem wymieszaj ryż z masłem i parmezanem oraz świeżym tymiankiem. Smacznego!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...