ciasto-na-pierogi

Pierogi to obiadowa klasyka! Najlepiej smakują te, które robi Mama albo Babcia :) Spróbuj mojego niezawodnego przepisu na ciasto na pierogi. Możesz przygotować dowolne nadzienie :)

Ciasto na pierogi

Przygotuj:

  • 300 g przesianej mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Mąkę wysyp na stolnicę, tworząc kopczyk, dodaj sól. Powoli wlewaj wodę, łącząc ją z mąką. Ciasto zagniataj, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Przełóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką.

ciasto-na-pierogi

Ciasto wałkuj cienko, wykrawaj szklanką okręgi, na środku każdego okręgu nakładaj łyżką porcję farszu. Mocno sklejaj brzegi, przekładaj na tackę posypaną mąką. Gotuj w osolonym wrzątku 3-5 minut.

ciasto-na-pierogi

Trwa ładowanie...