ANIA STARMACH

Pierogi ruskie

2Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Domowe pierogi ruskie, dokładnie takie jak u Mamy :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 300 g przesianej mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, tworząc kopczyk, dodaj sól. Powoli wlewaj wodę, łącząc ją z mąką. Ciasto zagniataj, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Przełóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką.

  2. Cebulę drobno pokrój, przysmaż na oleju.

  3. Ziemniaki przepuść przez praskę, wymieszaj z białym serem, dodaj cebulę, sól i pieprz.

  4. Ciasto wałkuj cienko, wykrawaj szklanką okręgi, na środku każdego okręgu nakładaj łyżką porcję farszu.

  5. Mocno sklejaj brzegi, przekładaj na tackę posypaną mąką.

  6. Gotuj w osolonym wrzątku 3-5 minut.

  7. Podawaj ze skwarkami, przysmażoną cebulką, śmietaną lub koperkiem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

janek3501

Przypominają smakiem moje ulubione pierogi z restauracji w Szczecinie – Spiżarni Szczecińskiej. Jak ktoś ma okazje to polecam spróbować! https://spizarniaszczecinska.pl/

Andrew1970

Ja polecam pierogi marki soodi mrożone najwyższa jakość produktu i duża ilość smaków polecam!

Lukaszkowalczyk

Drogą Aniu.
Masz super przepisy ale ruskie….Wybacz ,ale jeśli mógłbym poprawić ten przepis?
Ser ziemniaki (stosunek 70/30)cebula boczek(podsmażane + cebula surowa i podsmażana 50/50) sól i pieprz.Wyrabiasz lekko do połączenia składników,ale tak aby się za bardzo nie rozpadły.Mają być kawałki sera i ziemniaków.
Oto przepis na ruskie.
Ciasto mąka woda gorąca na skraju poparzenia sól i dużą łycha masła.
Ten przepis dostałem od starowinki że Lwowa.Powiedziała mi jedną rzecz.Mielony farsz w ruskich to profanacja.Wyrabia się tylko i wyłącznie rękami.Spróbuj i oceń.
Pozdrawiam serdecznie

Natkaxoxo

pierwsze pierogi jakie ulepiłam, wyszły pyszne! (ok. 25 sztuk)

Pierogi ruskie

izabelapiegza

Ile dokładnie soli i pieprzu w orzeliczeniu na łyżeczki ?:) no zawsze mam z tym problem ile dodać

Marysia

Coś pysznego! Ciasto mięciutkie, farsz po prostu przepyszny! ♥️

Moni

pierwszy raz w zyciu robilismy pierogi i jakie pyszne :D a zabawa dla calej rodziny :D

Alicja

Czy mogę wiedzieć ile pierogów wyszło z tego przepisu?

Sonatina

Trwa ładowanie...