ANIA STARMACH

Pierogi ruskie

2Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Domowe pierogi ruskie, dokładnie takie jak u Mamy :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 300 g przesianej mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, tworząc kopczyk, dodaj sól. Powoli wlewaj wodę, łącząc ją z mąką. Ciasto zagniataj, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Przełóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką.

  2. Cebulę drobno pokrój, przysmaż na oleju.

  3. Ziemniaki przepuść przez praskę, wymieszaj z białym serem, dodaj cebulę, sól i pieprz.

  4. Ciasto wałkuj cienko, wykrawaj szklanką okręgi, na środku każdego okręgu nakładaj łyżką porcję farszu.

  5. Mocno sklejaj brzegi, przekładaj na tackę posypaną mąką.

  6. Gotuj w osolonym wrzątku 3-5 minut.

  7. Podawaj ze skwarkami, przysmażoną cebulką, śmietaną lub koperkiem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Sonatina

Trwa ładowanie...