ANIA STARMACH

Pierogi ruskie

2Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Domowe pierogi ruskie, dokładnie takie jak u Mamy :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 300 g przesianej mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, tworząc kopczyk, dodaj sól. Powoli wlewaj wodę, łącząc ją z mąką. Ciasto zagniataj, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Przełóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką.

  2. Cebulę drobno pokrój, przysmaż na oleju.

  3. Ziemniaki przepuść przez praskę, wymieszaj z białym serem, dodaj cebulę, sól i pieprz.

  4. Ciasto wałkuj cienko, wykrawaj szklanką okręgi, na środku każdego okręgu nakładaj łyżką porcję farszu.

  5. Mocno sklejaj brzegi, przekładaj na tackę posypaną mąką.

  6. Gotuj w osolonym wrzątku 3-5 minut.

  7. Podawaj ze skwarkami, przysmażoną cebulką, śmietaną lub koperkiem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Natkaxoxo

pierwsze pierogi jakie ulepiłam, wyszły pyszne! (ok. 25 sztuk)

Pierogi ruskie

izabelapiegza

Ile dokładnie soli i pieprzu w orzeliczeniu na łyżeczki ?:) no zawsze mam z tym problem ile dodać

Marysia

Coś pysznego! Ciasto mięciutkie, farsz po prostu przepyszny! ♥️

Moni

pierwszy raz w zyciu robilismy pierogi i jakie pyszne :D a zabawa dla calej rodziny :D

Alicja

Czy mogę wiedzieć ile pierogów wyszło z tego przepisu?

Sonatina

Trwa ładowanie...