Dlaczego ciasto pęka?
Jak zrobić ciasto idealne – pyszne, równe i pięknie prezentujące się? Mogę podpowiedzieć, że nie jest to łatwe, ale możliwe! :) Sernik, biszkopt, babka piaskowa, ciasto drożdżowe to bardzo wymagające ciasta. Ich przygotowanie zależy od wielu czynników – m.in. mąki, jakości składników, wyrabiania i pieczenia. Czy wiesz, jak upiec równiutkie ciasto, tak by nie pękało przy pieczeniu?
Ciasto pęka – co robię źle?
Gdy ciasto pęka najprawdopodobniej jest to wina zbyt wysokiej temperatury. Wierzch ciasta wysusza się już w pierwszych kilkunastu minutach, a wyrastając ku górze nie jest tak elastyczne, jak na początku. Opieczona skórka, chcąc nie chcąc, musi pęknąć, bo ciasto musi urosnąć.
Co zrobić, by ciasto nie pękało?
Najlepszym rozwiązaniem jest wyłączenie w piekarniku górnego grzania. Ponieważ termoobieg wysusza ciasta, rozpocznij pieczenie od dolnego grzania. Gdy ciasto wyrośnie, włącz termoobieg lub górne grzanie. Jeśli zauważysz, że i to nie pomaga, zmniejsz temperaturę o 10-20 stopni. Pamiętaj wtedy, by ciasto piec dłużej.
Pękający sernik
Kluczem do sukcesu jest przygotowanie sernika ze składników, które osiągnęły temperaturę pokojową. Skutecznym sposobem na równy sernik jest również woda. Aby sernik nie pękał podczas pieczenia, wstaw do piekarnika (pod formę z sernikiem) miskę z wodą. Inną, dobrą metodą na równy sernik jest pieczenie go w kąpieli wodnej.
Jak upiec równy biszkopt?
Zdarza się, że biszkopt ładnie wyrasta tylko w środku, natomiast jego brzegi są dużo niższe. Aby biszkopt wyrósł równo, boki formy należy posmarować sporą ilością masła. Taki zabieg pozwala, aby ciasto w chwili wyrastania, sunęło się po brytfannie.
Pękanie babki piaskowej
Babka piaskowa nie może być pieczona w zbyt wysokiej temperaturze (inaczej wierzch ciasta tworzy skorupkę). Idealna temperatura dla babki piaskowej to 160 stopni.
Czemu ciasto drożdżowe pęka?
Jednym z kluczowych powodów jest niezastosowanie odpowiedniego czasu wyrastania ciasta drożdżowego. Nie można włożyć go za wcześnie do piekarnika – należy mu dać odpowiedni czas na wyrośnięcie (zarówno podczas pierwszego i drugiego etapu wyrastania). Częstym powodem popękań jest również zbyt szybkie wyciągnięcie ciasta z piekarnika.