Nowy e-book! Piknik, czyli 12 pomysłów na dania małe i duże

Zerknij
Farbowanie jajek

Wielkanoc kojarzy mi się przede wszystkim z wiosennymi potrawami na stole i kolorowymi pisankami. Czy wiesz, że naturalne barwniki do jajek najprawdopodobniej masz pod ręką? Poniżej znajdziesz sposoby na czerwonobrunatne, żółte, zielone, niebieskie, fioletowe i różowe jajka. Efekt Cię zaskoczy! Zaczynajmy!

Farbowanie jajek

Barwienie jajek wielkanocnych w naturalny sposób jest bardzo proste. Są dwie metody farbowania jajek – gotować jajka jednocześnie w składnikach lub moczyć ugotowane jajka we wcześniej przygotowanym wywarze. Każdy sposób wymaga: garnka, octu i trochę soli. Przygotuj też talerz wyłożony papierowym ręcznikiem – będziesz na nim układać gotowe pisanki. Aby uzyskać połysk i utrwalić kolor, wystudzone jajka smaruj olejem.

Farbowanie jajek w cebuli

Barwienie jajek w łupinach cebuli to jeden z najbardziej tradycyjnych, babcinych sposobów na bordowy kolor jajek. Skórkę cebuli zacznij zbierać parę tygodni przed świętami (wszystko zależy od tego, ile cebuli wykorzystujesz). Im masz jej więcej, tym lepiej! Obierki susz w woreczku, nie doprowadź do ich zgnicia.

Łupiny z cebuli włóż do garnka, na nich poukładaj jajka. Następnie zalej wszystko zimną wodą, dodaj 2/3 łyżki octu i trochę soli, na górze wyłóż resztę łupinek. Gotuj wszystko 10 minut. Pozostaw jajka w garnku do wystudzenia, wtedy uzyskasz piękny, ciemny kolor. Ciekawy trik: jeśli chcesz uzyskać efekt ombre, wyjmuj po jednym jajku w pewnych odstępach czasu – jajka będą w różnych odcieniach.

Farbowanie jajek w kapuście

Dzięki czerwonej kapuście można uzyskać zarówno niebieskie, jak i fioletowe jajko. Jak to zrobić? Posiekaj pół główki kapusty, wsadź do garnka, dodaj trochę soli i zalej wodą. Gotuj wszystko 10 minut.

Niebieskie jajka

Aby otrzymać niebieskie pisanki, wystarczy czerwona kapusta. Do wywaru z czerwonej kapusty przełóż jajka i gotuj 10 minut. Następnie pozostaw do uzyskania odpowiedniego efektu nawet na całą noc!

Farbowanie jajek

Fioletowe jajka

Jeśli chcesz uzyskać fioletowe pisanki, nie wylewaj wywaru z czerwonej kapusty. Przelej go bez liści do garnka, dodaj 3 łyżki octu, dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanej mikstury, przełóż niebieskie jajka, przygotowane według powyższej instrukcji. Jajka mocz jeszcze 8 godzin.

Farbowanie jajek kurkumą

Kurkuma sama w sobie potrafi na długo zafarbować dłonie, więc z jajkami idzie jej równie dobrze :)
Przygotuj wywar: do garnka wlej wodę, dodaj 4-5 łyżek kurkumy, trochę soli i octu, wsadź jajka i gotuj 10 minut. Całość pozostaw do wystygnięcia lub po prostu trzymaj w garnku przez kolejne 2 godziny. Gotowe!

Farbowanie jajek burakami

Przygotuj buraki – obierz je, pokrój w plastry i przełóż je do garnka. Następnie dodaj jajka, sól i 3-4 łyżki octu – gotuj 10 minut. Jajka pozostaw do wystygnięcia lub nawet na całą noc.

Farbowanie jajek szpinakiem

Aby skorupka jajek była zielona potrzebujesz świeżego szpinaku. Na dno garnka ułóż zielone liście, zalej wodą i zagotuj. Do gotującego się szpinaku, włóż jajka i gotuj 15 minut. Pozostaw wszystko na noc!
Baw się dobrze i eksperymentuj!

Trwa ładowanie...