Filetowanie karpia
Tak jak istnieje wiele przepisów na przygotowanie pysznego karpia, tak samo jest wiele sposobów na jego filetowanie. Mój sposób jest szybki i idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z rybami. Ze względu na obecność ości brzusznych filetowanie karpia jest nieco trudniejsze od filetowania np. pstrąga, ale dzięki tej metodzie pozbędziecie się ich bez trudu!
Karp przygotowany do filetowania powinien być wypatroszony i pozbawiony łusek.
Filetowanie rozpocznij od odcięcia łba. Pozostałą tuszę połóż na boku i ostrym nożem natnij skórę wzdłuż grzbietu. Pewnym ruchem odkrój górny filet karpia, tnąc rybę wzdłuż kręgosłupa od strony głowy. Otrzymany filet będzie zawierał ości brzuszne, które za chwilę usuniesz.
Następnie odwróć karpia na drugi bok i w ten sam sposób odetnij drugi filet ryby. Obydwa filety ułóż płasko na desce skórą do dołu i odkrój pozostałe ości grzbietowe w taki sposób, aby stracić jak najmniej mięsa.
Każdy z filetów wymaga oczyszczenia – jeśli zostały jakieś ości, to pozbądź się ich za pomocą pęsety oraz odkrój od filetów pozostały po bokach nadmiar skóry, nadając im ładny kształt.