Filetowanie pstrąga
Marzysz o pysznej i świeżej rybie, ale ze względu na konieczność filetowania kupujesz w sklepie gotowe (i mrożone) filety? Filetowanie pstrąga to czynność niewymagająca dużej wprawy i znacznie łatwiejsza od patroszenia. Bierz do ręki ostry nóż i do dzieła!
Umytego, wypatroszonego i wysuszonego pstrąga połóż na boku i natnij tuż za głową (nie odcinając całej głowy). Przetnij skórę na grzbiecie wzdłuż całego kręgosłupa i odkrój górny filet, tnąc rybę na linii kręgosłupa. Obróć rybę na drugą stronę i odkrój drugi filet, zostawiając kręgosłup z głową ryby. Od uciętych filetów odetnij paski od strony brzucha, w których znajduje się dużo ości, tak, aby otrzymać filety w ładnym kształcie.
Z filetów usuń drobne ości za pomocą pęsety. Gotowe!