Nowy e-book! Piknik, czyli 12 pomysłów na dania małe i duże

Zerknij
Gotowanie bobu

Bób to prawdziwa kopalnia witamin i wartości odżywczych. 100 g bobu to aż 7,6 g białka, dlatego polecam go wszystkim osobom, które nie spożywają mięsa. Co więcej, już taka porcja pokrywa w całości nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy! I jak tu nie lubić bobu? :)

Najbardziej popularną metodą gotowania bobu jest gotowanie w wodzie. Bób można także ugotować na parze lub w kuchence mikrofalowej. Bez względu na to, jaki sposób gotowania wybierzesz, pamiętaj, aby go nie rozgotować. Najlepszy jest lekko twardy i chrupiący.

Umyty pod bieżącą wodą bób umieść w garnku i zalej wodą (której powinno być dwa razy więcej niż bobu). Dosyp płaską łyżeczkę cukru. Gdy woda zacznie się gotować, dosyp szczyptę soli i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu około 15–20 minut (aż ziarna bobu zmiękną, a skórka stanie się pomarszczona). Starszy bób będzie wymagał dłuższego czasu gotowania.

Ugotowany bób można jeść zarówno ze skórką, jak i bez. Po ugotowaniu możesz go doprawić roztopionym masełkiem z czosnkiem – i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! :)

Tagi:
Bób Na słono
Trwa ładowanie...