Gotowanie groszku

Kulinarna opowieść o zielonym groszku zdaje się nie mieć końca. Można go jeść na surowo (najlepszy prosto z krzaczka!) lub ugotować i podawać jako dodatek do obiadu. Można zrobić z niego pyszny krem, pastę kanapkową lub dip, dodać do sałatki, użyć do zrobienia wegetariańskich kotletów, pierogów, a nawet słodkich ciasteczek! Przeczytaj, jak prawidłowo ugotować groszek, który stanie się podstawą do innych dań lub daniem samym w sobie! :)
Zagotuj wodę na groszek w stosunku 1:2 (2 razy więcej wody niż groszku).
Opłukany świeży groszek ostrożnie wsyp do gotującej się osolonej wody. Na garnek nałóż pokrywkę i zmniejsz ogień. Gotuj około 10–15 minut (do miękkości). Po 10 minutach wyciągnij jedno ziarnko i sprawdź, czy jest już wystarczająco miękkie.
Wybornie smakuje polany roztopionym masełkiem!