Nowy e-book! Piknik, czyli 12 pomysłów na dania małe i duże

Zerknij
Jak obrać pomarańczę

Soczysta i słodka – pani pomarańcza! :) Znakomita do sałatek, deserów i w wersji solo. Jej zapach przywodzi na myśl Święta. U mnie sezon na pomarańczę trwa cały rok. Jak szybko obrać pomarańczę ze skóry?

Biała część pomarańczy jest nazywana albedo i to właśnie ona ma najwięcej składników odżywczych, a do tego pomaga przyswajać witaminę C. Mimo to biała skórka bywa gorzka i twarda, przez co nie jest lubiana. Sposób na obranie pomarańczy bez białej skórki z wewnątrz to tak zwane filetowanie pomarańczy. Taka pomarańcza dobrze wygląda w sałatkach :)

1. Umyj i wyparz owoc.
2. Zetnij czubek i spód pomarańczy.
3. Tak przygotowaną pomarańczę połóż na desce. Z góry na dół, na granicy miąższu, ścinaj skórkę – odpowiednio kierując nożem, zachowuj kształt cytrusa.
4. Weź owoc do ręki, pomiędzy białymi błonkami wycinaj części pomarańczy.
5. Po wycięciu cząstek, wyciśnij resztę soku z pomarańczy.

A oto sposób na obranie pomarańczy i zjedzenie jej solo:

1. Obowiązkowo umyj i wyparz pomarańczę.
2. Wytnij wierzchołek oraz spód pomarańczy – wbij nożyk do wnętrza owocu, zrób niewielki okrąg i wyciągnij czubek.
3. Delikatnie, od góry do dołu, w czterech równych odstępach nakrój nożem pomarańczę. Uważaj, żeby nie przeciąć owocu.
4. Palcami obierz skórkę i gotowe! :)

Tagi:
Pomarańcze
Trwa ładowanie...