Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

Jak przygotować bakłażana?

Bakłażan to idealne uzupełnienie wszelkich dań. Doskonale sprawdza się także jako smażona przekąska, ale nie tylko. Można go faszerować, dusić i zapiekać. Bakłażan to podstawowy składnik dipów i past kuchni arabskiej. Pomysłów na wykorzystanie bakłażana jest mnóstwo – koniecznie wypróbuj kilka wersji!

Na pewno zauważyłeś jedną, małą wadę bakłażana – goryczkowy smak. Dobra wiadomość jest taka, że gorzki smak bakłażana można szybko i łatwo usunąć.

Na początku umyj bakłażana pod bieżącą wodą i pokrój w taki sposób, jak lubisz. Plastry oprósz obficie solą i odczekaj 30 minut. Kiedy zauważysz, że bakłażan puścił soki – osusz go ręcznikiem papierowym. Gotowe!

Trwa ładowanie...