Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

Jak ugotować kalafior?

Zawsze podczas gotowania kalafiora wracam wspomnieniami do czasów dzieciństwa. Chyba każdy z nas pamięta smak kalafiora posypanego podsmażoną bułką tartą i podanego w upalne wakacyjne popołudnie. Kalafior, dostępny latem na każdym targu i bazarze, to idealny dodatek do zup, sałatek oraz element dania głównego. Przeczytaj, jak właściwie ugotować kalafior. To proste!

Kalafior można gotować zarówno w całości, jak i podzielony na różyczki.

Gotowanie kalafiora w całości

Na początku zagotuj w dużym garnku (na tyle dużym, aby zmieścił się cały kalafior) około 3 litrów wody. Dodaj 3 łyżeczki soli.

Gdy woda będzie się podgrzewać, usuń liście oraz twardą część łodygi i umyj kalafior pod bieżącą wodą. Do gotującej się wody delikatnie włóż kalafior. Pomóż sobie łyżką cedzakową, aby nie pochlapać się gorącą wodą. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia. Średniej wielkości kalafior będzie potrzebował około 15 minut, by odpowiednio zmięknąć i się nie rozgotować. Po tym czasie sprawdź miękkość kalafiora widelcem.

Gotowanie kalafiora w różyczkach

Kalafior podzielony na różyczki gotuje się w zasadzie tak samo, jak kalafior w całości. Przed wsadzeniem do wrzątku, podziel go na mniejsze cząstki – różyczki. W przypadku gotowania kalafiora w różyczkach, czas gotowania ulegnie skróceniu do około 10 minut. O tym, czy kalafior jest już wystarczająco miękki, przekonasz się za pomocą widelca.

Trwa ładowanie...