Jak ugotować ryż

Ryż to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do wszelkich dań. Idealnie komponuje się z mięsem, sosem i warzywami. Od czasu do czasu polecam Ci zastąpić ryż w poporcjowanych torebkach, na ten pakowany w kilogramowe torebki. Ryż sypki jest dużo lepszy w smaku, jednak jego sposób gotowania może sprawiać problemy. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak ugotować ryż na sypko.

Ryż musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być ani twardy, ani zbyt miękki.
1. Ryż dokładnie opłucz pod bieżącą zimną wodą. Płukanie ryżu pozbawia go skrobi, która odpowiada za sklejanie się ryżu.

2. Na 1 szklankę ryżu, przygotuj 1,5/2 szklanki wody. Jeśli potrzebujesz ryż bardziej miękki, np. do obiadu jednogarnkowego, użyj 2 szklanki wody. Natomiast jeśli gotujesz ryż do sałatki, dobrze jeśli będzie on nieco bardziej sypki, dlatego wykorzystaj 1,5 szklanki wody.

3. Wlej wodę do garnka, dodaj olej oraz szczyptę soli, zagotuj.

4. Do gotującej się wody, dodaj dokładnie przepłukany ryż. W tym czasie pilnuj garnuszka z ryżem i od czasu do czasu zamieszaj zawartość, pozwoli do uniknąć przypadkowego przypalenia do dna garnka.

5. Kiedy ryż zacznie się gotować, zmniejsz gaz i przykryj garnek pokrywką. Ryż gotuj 12-15 minut. Przykrycie nie pozwala wydostać się parze wodnej, a ryż może w tym czasie wchłaniać wodę.

6. Po 12-15 minutach przechyl garnek i sprawdź, czy ryż pochłonął wodę. Ryż zdejmij z ognia, odłóż pokrywkę i nakryj garnek ściereczką.

Zanim nałożysz ryż na talerze, spulchnij go, czyli po prostu wymieszaj widelcem :)

Tagi:
Na słono Ryż
Trwa ładowanie...