Jak zagęścić krem budyniowy do tortu?
Pyszny tort to zasługa między innymi kremu. A co jeśli masa do tortu wyjdzie za rzadka? Czy można ją uratować?
Można! :) Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz zaczynać swojej pracy od nowa. Ta gorsza – musisz poświęcić tylko trochę więcej czasu. Jak zagęścić budyniową masę tortową?
Zrobisz to za pomocą mąki ziemniaczanej
Niewielką ilość mąki ziemniaczanej wsypuj przez sito do rzadkiego kremu, cały czas energicznie mieszając . Mieszanie uchroni masę od pojawienia się grudek, które mogą zepsuć konsystencję kremu. Powoli dodawaj mąkę, a w przerwach sprawdzaj, czy masa zyskała już odpowiednią gęstość.
Użyj żelatyny
Rozpuść 1 lub 2 łyżeczki żelatyny w ciepłym mleku, a następnie przestudzoną dodaj do masy.
Pamiętaj – masa do tortu musi być tak gęsta i sztywna, aby po odwróceniu miski, nie wylewała się. Koniecznie przed rozłożeniem na biszkoptach, wstaw krem na parę godzin do lodówki.