Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

Jak zrobić karmel?

Karmel to nic innego jak cukier poddany działaniu wysokiej temperatury. Jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować.

Istnieją dwie metody przygotowywania karmelu: „sucha” i „mokra”.

W przypadku tej pierwszej po prostu wrzucasz cukier na patelnię o grubym dnie i podgrzewasz do momentu, aż cukier zmieni kolor na złotobrązowy. Musisz jednak uważać, bo łatwo podgrzać cukier zbyt mocno, a wtedy stanie się gorzki i bezużyteczny.

Dlatego przewagę ma druga, prostsza metoda. Na patelnię lub do rondelka, oprócz cukru, dodaj 1–2 łyżki wody. Robienie karmelu trwa dłużej, ale łatwiej go kontrolować.

A jak mając karmel, przygotować sos karmelowy?

Wystarczy ściągnąć garnek/patelnię z ognia, dodać trochę masła, śmietankę kremówkę, poczekać, aż składniki się połączą, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać. Gotowe!

Trwa ładowanie...