Jak zrobić karmel?
Karmel to nic innego jak cukier poddany działaniu wysokiej temperatury. Jest doskonałym dodatkiem do wielu deserów, dlatego warto wiedzieć, jak go przygotować.
Istnieją dwie metody przygotowywania karmelu: „sucha” i „mokra”.
W przypadku tej pierwszej po prostu wrzucasz cukier na patelnię o grubym dnie i podgrzewasz do momentu, aż cukier zmieni kolor na złotobrązowy. Musisz jednak uważać, bo łatwo podgrzać cukier zbyt mocno, a wtedy stanie się gorzki i bezużyteczny.
Dlatego przewagę ma druga, prostsza metoda. Na patelnię lub do rondelka, oprócz cukru, dodaj 1–2 łyżki wody. Robienie karmelu trwa dłużej, ale łatwiej go kontrolować.
A jak mając karmel, przygotować sos karmelowy?
Wystarczy ściągnąć garnek/patelnię z ognia, dodać trochę masła, śmietankę kremówkę, poczekać, aż składniki się połączą, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzewać. Gotowe!