Kandyzowana skórka pomarańczowa
Kandyzowana skórka pomarańczowa to dodatek, który często kupujemy w sklepach, nie zwracając uwagi na jego skład. Nadszedł czas, by przygotować kandyzowaną skórkę pomarańczową w domu! Przekonajcie się sami, że nie jest to wcale takie trudne!
Dokładnie umyj i obierz pomarańcze. Od skórek odkrój ich białą warstwę (jest gorzka). Tak przygotowaną skórkę pokrój w cienkie paseczki. Wrzuć je na wrzątek i gotuj przez kwadrans, a następnie odcedź.
![Kandyzowana skórka pomarańczowa](https://aniastarmach.pl/content/uploads/2016/05/kandyzowana-skorka-pomaranczowa-750x500.jpg)
Z powrotem przełóż je do garnka, dodaj taką samą ilość wody oraz cukru (np. szklankę wody i szklankę cukru), i gotuj na małym ogniu aż syrop znacznie zgęstnieje, a skórka będzie odpowiednio miękka. Przelej ją do słoika razem z syropem, szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu.