Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

Kandyzowana skórka pomarańczowa to dodatek, który często kupujemy w sklepach, nie zwracając uwagi na jego skład. Nadszedł czas, by przygotować kandyzowaną skórkę pomarańczową w domu! Przekonajcie się sami, że nie jest to wcale takie trudne!

Dokładnie umyj i obierz pomarańcze. Od skórek odkrój ich białą warstwę (jest gorzka). Tak przygotowaną skórkę pokrój w cienkie paseczki. Wrzuć je na wrzątek i gotuj przez kwadrans, a następnie odcedź.

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Z powrotem przełóż je do garnka, dodaj taką samą ilość wody oraz cukru (np. szklankę wody i szklankę cukru), i gotuj na małym ogniu aż syrop znacznie zgęstnieje, a skórka będzie odpowiednio miękka. Przelej ją do słoika razem z syropem, szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym miejscu.

Trwa ładowanie...