Lukier
Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk. Jak zrobić lukier idealny?
Przepis na lukier
Do przygotowania lukru będziesz potrzebować:
- 1 szklankę cukru pudru
- 1 łyżkę wody lub soku z cytryny lub białka
Jak zrobić lukier?
Przesiany przez sitko cukier puder wsyp do miski. Dolej wodę lub sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie utrzyj, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem możesz dekorować ciasta, ozdabiać ciasteczka i inne słodkości.
Pamiętaj, lukier na ciepłym cieście bardzo szybko zasycha! Jeśli przygotowujesz lukier do pączków, możesz dodać więcej wody lub soku z cytryny, by był bardziej przezroczysty.