Marynowanie kurczaka
Kurczak pieczony w całości wcale nie musi być nudny. Piękna brązowa i chrupiąca skórka oraz soczyste mięso wewnątrz to opis kurczaka idealnego. Wspaniały aromat ziół przyciągnie do kuchni każdego łakomczucha :)
Do przygotowania marynaty do kurczaka będziesz potrzebować:
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki musztardy
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczkę curry
- 2 łyżki oregano
- 1 gałązka posiekanego rozmarynu
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Zanim przystąpisz do marynowania mięsa, namocz kurczaka w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Dzięki temu mocniej przejdzie smakiem ziół, a po upieczeniu będzie wyjątkowo soczysty.
Przed marynowaniem osusz mięso i przełóż do dużej miski.
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Marynatą dokładnie natrzyj wnętrze kurczaka oraz skórę z zewnątrz. Do miski wlej resztę marynaty i zawiń ją folią. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Na następny dzień kurczak jest gotowy do pieczenia.