Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

Marynowanie kurczaka

Kurczak pieczony w całości wcale nie musi być nudny. Piękna brązowa i chrupiąca skórka oraz soczyste mięso wewnątrz to opis kurczaka idealnego. Wspaniały aromat ziół przyciągnie do kuchni każdego łakomczucha :)

Do przygotowania marynaty do kurczaka będziesz potrzebować:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczkę curry
  • 2 łyżki oregano
  • 1 gałązka posiekanego rozmarynu
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

Zanim przystąpisz do marynowania mięsa, namocz kurczaka w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Dzięki temu mocniej przejdzie smakiem ziół, a po upieczeniu będzie wyjątkowo soczysty.

Przed marynowaniem osusz mięso i przełóż do dużej miski.

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Marynatą dokładnie natrzyj wnętrze kurczaka oraz skórę z zewnątrz. Do miski wlej resztę marynaty i zawiń ją folią. Tak przygotowane mięso wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Na następny dzień kurczak jest gotowy do pieczenia.

Trwa ładowanie...