Najprostszy krem do tortu
Przygotowanie wyśmienitego kremu do tortu wcale nie jest trudne i pracochłonne. Najlepszy krem jest stabilny, pozwala się kroić i jednocześnie ma puszystą konsystencję. Poznajcie sprawdzony przepis na podstawowy krem do ciast i tortów!
Krem z mascarpone i bitej śmietany
Do przygotowania kremu będziesz potrzebować:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% (polecam Łowicz lub Łaciatą)
- 500 g serka mascarpone
- 1 laskę wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
Jak zrobić krem do tortu?
Śmietanę i serek przełóż do dużej miski. Dodaj ziarenka wyciągnięte z rozkrojonej laski wanilii oraz cukier puder przesiany przez sitko. Całość mieszaj mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.