Nowość: E-Book kulinarny! Nowy E-Book!

Małe i duże dania na każdy dzień. Domowo, prosto, pysznie!

Polewa czekoladowa

Każdy deser smakuje lepiej, gdy polejesz go czekoladą. Dlatego warto wiedzieć, jak taką polewę przygotować ;) Sposobów i przepisów jest sporo, ja pokażę Ci te najprostsze.

W przypadku pierwszej bierzesz taką samą ilość śmietanki kremówki i czekolady (czyli np. 100 ml i 100 g). Śmietankę podgrzewasz, dodajesz pokruszoną czekoladę, czekasz chwilę, mieszasz i gotowe

Można też na 100 g czekolady wziąć 50 g masła i 50 ml mleka. Mleko z masłem podgrzać, dodać pokrojoną czekoladę, odczekać i wymieszać. Gotowe!

Assorted dark chocolate bars and chopped chocolate on vintage wooden background.

Polewa czekoladowa z kakao

Na koniec polewa czekoladowa bez czekolady, ale za to z kakao. Na 100 g masła przypada 80–100 g cukru (w zależności jak słodką chcesz mieć polewę). Masło podgrzewasz z cukrem, następnie dodajesz 3 łyżki mleka, mieszasz. Ściągasz garnek z ognia, dodajesz 3–4 łyżek kakao (w zależności, jak gęstą chcesz mieć polewę). Mieszasz i gotowe!

 

Trwa ładowanie...