Co kupić?
- 4 arkusze ciasta filo
- 4 jabłka
- 2 gruszki
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 0.5 łyżeczki cynamonu
Jak przygotować?
Owoce obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier i dodaj dwie łyżki masła. Po chwili dodaj owoce, cynamon i cukier waniliowy. Duś około 20 minut, aby owoce zmiękły.
Pozostałe cztery łyżki masła rozpuść w rondelku. W maśle maczaj pędzel i smaruj płaty ciasta, przyklejając jeden do drugiego (masło pełni tu rolę kleju).
Sklejone arkusze ciasta przełóż do ceramicznej formy o wymiarach 24 cm, na wierzchu ułóż podsmażone owoce.
Piecz około 30 minut w temperaturze 180 stopni!
Komentarze
KatarzynaKrawczyk
Czy mogę zamienić na ciasto francuskie?
Izabela
Konkurs Same pyszności!
Sachmet
Czy zamiast ciast filo można dać francuskie?