ANIA STARMACH

Beza z bitą śmietaną i owocami

6Ilość osób
110 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Połączenie słodkiej i chrupkiej bezy z kwaskowatymi owocami gwarantuje niezapomniany smak. Trudno się oderwać!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Beza
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krem
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak przygotować?

  1. Beza
  2. Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.

  3. Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.

  4. Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

  5. Krem
  6. Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.

  7. Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Agaya

To jak z tym czasem pieczenia?

Ania Starmach

tak jak w przepisie, nastawic na 175 stopni potem zmniejszyć i piec 90 minut ;)

MagdalenaWuzik

Pani Aniu dziś zrobiłam pierwszą w swoim życiu beze właśnie na podstawie Pani przepisu. Jest pyszna. Jedynie miałam problem ze śmietaną gdyż mimo usilnych prób nie chciała się ubić więc troszkę zaimprowizowałam i zagęściłam krem razową kaszą manna i efekt wyszedł naprawdę świetny. Pokusiłam się dodatkowo o zrobienie również według prezentowanych przez Panią w programie wskazówek musu z owoców i nałożyłam je na krem. Efekt zaskoczył mnie bardzo gdyż mimo małych doświadczeń na tym polu wyszło coś fajnego. Dziękuję za wszystkie rady i wskazówki które Pani daje. Pozdrawiam

Beza z bitą śmietaną i owocami

Ania Starmach

bardo się cieszę, że deser udany!

Urszula

190 stopni przez 90 min ????? chyba wkradł się błąd !!!! Przez 5 minut w tej temperaturze a później suszę przez 90 minut :) pozdrawiam .

Marta

Co to znaczy suszyć bezę, nigdy jeszcze nie piekłam bezy dlatego pytam ?

Ania Starmach

Dziękuję za czujność :)

Trwa ładowanie...