Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze
Agaya
To jak z tym czasem pieczenia?
Ania Starmach
tak jak w przepisie, nastawic na 175 stopni potem zmniejszyć i piec 90 minut ;)
MagdalenaWuzik
Pani Aniu dziś zrobiłam pierwszą w swoim życiu beze właśnie na podstawie Pani przepisu. Jest pyszna. Jedynie miałam problem ze śmietaną gdyż mimo usilnych prób nie chciała się ubić więc troszkę zaimprowizowałam i zagęściłam krem razową kaszą manna i efekt wyszedł naprawdę świetny. Pokusiłam się dodatkowo o zrobienie również według prezentowanych przez Panią w programie wskazówek musu z owoców i nałożyłam je na krem. Efekt zaskoczył mnie bardzo gdyż mimo małych doświadczeń na tym polu wyszło coś fajnego. Dziękuję za wszystkie rady i wskazówki które Pani daje. Pozdrawiam
Ania Starmach
bardo się cieszę, że deser udany!
Urszula
190 stopni przez 90 min ????? chyba wkradł się błąd !!!! Przez 5 minut w tej temperaturze a później suszę przez 90 minut :) pozdrawiam .
Marta
Co to znaczy suszyć bezę, nigdy jeszcze nie piekłam bezy dlatego pytam ?
Ania Starmach
Dziękuję za czujność :)