ANIA STARMACH

Bruschetta z kurkami i pomidorami

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Wegetariańskie
Ania Starmach

Chrupiąca bruschetta z leśnym aromatem grzybów. Pyszna i sycąca!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 duże kromki chleba
  • 2 pomidory malinowe
  • 200 g kurek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • natka pietruszki lub bazylia
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Kromki chleba polej oliwą i podpiecz w piekarniku na złoty kolor.

  2. Kurki dokładnie umyj, odsącz, jeśli są duże – pokrój na połówki, małe pozostaw w całości.

  3. Na patelni przysmaż pokrojony czosnek i tymianek, dodaj grzyby. Smaż przez kilka minut, aż będą miękkie. Posól pod sam koniec smażenia.

  4. Pomidory pokrój w grubą kostkę, umieść w misce, dodaj podsmażone grzyby oraz natkę pietruszki lub bazylię. Dodaj oliwę, dopraw do smaku.

  5. Pomidory i kurki wyłóż na podpieczony chleb.

Wskazówki:

Grzyby zawsze doprawiamy solą pod sam koniec smażenia, w przeciwnym razie, zbyt szybko puszczą wodę i zamiast usmażyć – ugotują się.

Metodę na szybkie oczyszczenie kurek znajdziesz tutaj.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...