ANIA STARMACH

Faszerowane pomidory

4Ilość osób
20 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Zapiekane pomidory to idealna propozycja na zdrowy i pożywny posiłek :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 duże pomidory (malinowe lub bawole serca)
  • 60 g kaszy kuskus
  • 1 kulka mozzarelli (około 100 g)
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki natki pietruszki

Jak przygotować?

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

  2. Ostrym nożem zetnij płaskie kapelusze z pomidorów, łyżeczką wybierz miąższ do wysokiego garnka. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty przecier.

  3. Zmiksowany miąższ podgrzej.

  4. Kuskus włóż do miski, zalej podgrzanym miąższem (tak aby przykrywał kaszę na około 1 cm), przykryj talerzem lub pokrywką i odstaw na 5 minut, aby kuskus napęczniał.

  5. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzechy i praż 2 minuty, następnie je posiekaj.

  6. Pietruszkę posiekaj, mozzarellę pokrój na małe kawałeczki.

  7. Orzechy, natkę pietruszki i mozzarellę dodaj do kuskusu, wymieszaj.

  8. Otrzymanym farszem wypełnij wydrążone pomidory. Przykryj kapeluszami.

  9. Faszerowane pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut.

  10. Podawaj na ciepło lub na zimno. Ciekawe, jak będzie Ci bardziej smakowało!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

izabeladuch-lewandowska

Pyszne 😁 Można zjeść jako samodzielne danie lub użyć jako dodatku do dania mięsnego zamiast zwykłej kaszy na sypko. Polecam

Faszerowane pomidory

Pati001

Polecam! pyszne, szybkie, tanie danie :)

Trwa ładowanie...