Co kupić?
- Frytki z marchewki
- 2 marchewki
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
- Domowy ketchup
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Burgery
- 200 g mielonego mięsa z indyka
- 2 okrągłe bułki
- 2 plastry żółtego sera
- 1 pomidor
- 1 żółtko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka pokrojonej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 0.5 główki sałaty (rzymskiej lub maślanej, możesz użyć też rukoli lub roszponki)
- 0.5 ogórka
- sól, pieprz
Jak przygotować?
- Frytki z marchewki
Marchewkę dokładnie umyj, pokrój w słupki, wymieszaj w misce z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 25 minut.
- Domowy ketchup
Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oleju. Dodaj koncentrat, passatę, cukier i ocet. Gotuj na małym ogniu, aż ketchup zgęstnieje, dopraw do smaku solą i pieprzem. (poradę, jak przygotować domowy ketchup, znajdziesz również tutaj).
- Burgery
W misce wymieszaj mięso, dodaj żółtko, pietruszkę i koperek oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku.
Uformuj dwa burgery, smaż je na patelni po kilka minut z każdej strony.
Bułki przekrój i podgrzej w piekarniku. Na spodzie ułóż sałatę, dodaj ogórki, pomidora, mięso i ser.
Burgery podawaj z frytkami i ketchupem.
Komentarze
magdalenajanowska
Jakiej czesci indyka uzyc? Mam udziec bez kosci, nada sie?
Herrmann
Moja wersja :) Podoba się :) ?
Sintu
Bardzo dobre burgery, a te frytki z marchewek wymiatają.
Darek
Konkurs Same pyszności!
magdow
Konkurs Same pyszności!
Agnieszka
Konkurs Same Pyszności! ?