ANIA STARMACH

Burgery z indyka

2
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Bez laktozy
Ania Starmach

Doskonałe burgery z delikatnym mięsem z indyka to lekka alternatywa dla tradycyjnych hamburgerów.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Frytki z marchewki
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • Domowy ketchup
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • Burgery
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 okrągłe bułki
  • 2 plastry żółtego sera
  • 1 pomidor
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka pokrojonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 0.5 główki sałaty (rzymskiej lub maślanej, możesz użyć też rukoli lub roszponki)
  • 0.5 ogórka
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Frytki z marchewki
  2. Marchewkę dokładnie umyj, pokrój w słupki, wymieszaj w misce z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem. Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 25 minut.

  3. Domowy ketchup
  4. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oleju. Dodaj koncentrat, passatę, cukier i ocet. Gotuj na małym ogniu, aż ketchup zgęstnieje, dopraw do smaku solą i pieprzem. (poradę, jak przygotować domowy ketchup, znajdziesz również tutaj).

  5. Burgery
  6. W misce wymieszaj mięso, dodaj żółtko, pietruszkę i koperek oraz bułkę tartą. Dopraw do smaku.

  7. Uformuj dwa burgery, smaż je na patelni po kilka minut z każdej strony.

  8. Bułki przekrój i podgrzej w piekarniku. Na spodzie ułóż sałatę, dodaj ogórki, pomidora, mięso i ser.

  9. Burgery podawaj z frytkami i ketchupem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Darek

Konkurs Same pyszności!

Burgery z indyka

magdow

Konkurs Same pyszności!

Burgery z indyka

Agnieszka

Konkurs Same Pyszności! 😆

Burgery z indyka
Trwa ładowanie...