ANIA STARMACH

Kotlet schabowy

3Ilość osób
20 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Smak wspólnych, rodzinnych obiadów. Ten przepis pozwoli Ci wrócić do niedzieli, jaką pamiętasz z dzieciństwa.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 400 g schabu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia (tradycyjnie smaży się kotlety na smalcu)
  • młode ziemniaczki z koperkiem, bo tak kotlety smakują najlepiej ;)

Jak przygotować?

  1. Schab podziel na kotlety (możesz o to poprosić sprzedawcę, 100 g kotleta to mała porcja, 200 g raczej większa).

  2. Kawałek mięsa umieść między dwoma kawałkami folii do żywności.

  3. Za pomocą tłuczka do mięsa rozbijaj kotlety z obu stron. Ważne, aby nie przedziurawić mięsa (dlatego stosujemy folię).

  4. Rozbite kotlety obsyp solą i pieprzem.

  5. Obtaczaj w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.

  6. Panierowane mięso smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.

  7. Po usmażeniu, odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

  8. Podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem i mizerią.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Gosia

Dla osób, które lubią być na bieżąco chciałabym powiedzieć, że istnieje nowe urządzenie kuchenne – Maszynka Do Schabowych V2, które rozpłaszcza mięso schabowe i drobiowe tworząc na nim wyraźny wzór kostki.

Sebastian

Konkurs Same pyszności Kotlet Schabowy z Szparagami;)

Kotlet schabowy
Trwa ładowanie...