ANIA STARMACH

Chłodnik z botwinki

4Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Doskonały na upalne dni! Lekki i zdrowy, będzie smakował każdemu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 ml jogurtu
  • 500 ml maślanki (możesz też użyć kefiru)
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 długie ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 0.5 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Cebulę i czosnek posiekaj. Jajka ugotuj.

  2. Buraczki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi posiekaj.

  3. Na maśle przysmaż cebulę i czosnek, dodaj botwinkę. Smaż przez 5–10 minut, po usmażeniu ostudź.

  4. Rzodkiewki pokrój w półplasterki, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach (środki pełne pestek nie będą Ci potrzebne), koperek posiekaj.

  5. W misce wymieszaj jogurt, maślankę, dodaj ostudzoną botwinkę, koperek, ogórki, rzodkiewkę.

  6. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

  7. Podawaj mocno schłodzony z połówkami jajek i grzankami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Annnnel1

Studená polévka z červené řepy zní lahodně a jako stvořená pro horké dny! Vaření je opravdu úžasný koníček, který vám umožňuje experimentovat s různými chutěmi a přísadami. A kdo má další koníčky? Co rád děláš ve volném čase?

Skripachkaaa

Studená polévka z červené řepy vypadá jako skvělý způsob, jak se osvěžit! Vaření je skutečně úžasný koníček, protože vám umožňuje zkoušet nové recepty a objevovat různé kombinace chutí. Osobně rád vařím a experimentuji s ingrediencemi. Kromě vaření se také rád věnuji online hrám, a nedávno jsem objevil Mostbet – https://mostbet-czech.bet/propagacni-kod/. Tato platforma nabízí širokou škálu her a možností sázení, což je skvělý způsob, jak se bavit a relaxovat. Je to perfektní způsob, jak si užít volný čas a trochu se odreagovat.

A co vy? Jaké máte další koníčky nebo aktivity, které vás baví ve volném čase? Těším se na vaše tipy!

Fijolka

Przetestowałam już kilka przepisów na chłodnik, ale ten wygrywa! Jest przepyszny.

waldek500

Rewelacja. Ja dodaję jeszcze szczypior. Dziękuję i pozdrawiam.

mpwiedzma

Jest przepyszny!

walter.p

Co to jest? Botwinka, czy ogórkowa na czerwono? Rzodkiewka w botwince? Ludzie lubię eksperymenty w kuchni, ale zachowajcie je dla siebie i nie uszczęśliwiajcie nimi innych! Nie wiem jak taka zupa smakuje – być może jest przepyszna, ale nazwanie jej "chłodnikiem z botwinki" woła o pomstę do nieba! To jest chłodnik ogórkowo-rzodkiewkowym, ale napewno nie z botwinki, bo młode buraczki są tu tylko dodatkiem, tak jak czosnek, czy koperek!

mariuszkrok

Nikt nikogo nie zmusza do korzystania z tych przepisów… Polecam zapoznać się zze znaczeniem słowa "chłodnik"… (np. https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnik)…

Anonim

Zgadzam się w 1000 %. Gorzej niż lipa. To nie ma nic z wspólnego a chłodnikiem. A tak na marginesie to bardzo bardzo na męczyłem się aby dodać opinię. Pozdrawiam

dominika123

Pyszna

basia11

?? ☺

Agnieszka

Konkurs Same Pyszności!

Chłodnik z botwinki
Trwa ładowanie...