ANIA STARMACH

Ciasteczka maślane

5Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Najprostsze w wykonaniu, idealne do herbaty – kruche ciastka maślane!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 50 g cukru
  • 120 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wniliowego
  • cukier do obsypania ciasteczek

Jak przygotować?

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.

  2. W misce wymieszaj cukier, cukier waniliowy, masło i mąkę – powinieneś uzyskać miękkie ciasto kruche.

  3. Z ciasta lep małe kuleczki (mniejsze od orzechów włoskich, większe od laskowych).

  4. Do głębokiego talerza wsyp cukier i obtaczaj w nim kuleczki z ciasta.

  5. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, każdą kuleczkę lekko spłaszcz i ułóż na papierze.

  6. Zachowaj odstępy, bo ciastka nieco się rozrosną.

  7. Piecz 10 minut.

  8. Pozwól ciastkom ostygnąć na kratce do pieczenia. Ciastka po wyjęciu z pieca będą bardzo delikatne, a z czasem stwardnieją.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Agnieszka

polecam bardzo :) szybkie się robi, piecze a jeszcze szybciej się je je :)

Trwa ładowanie...