Co kupić?
- 100 g mąki pszennej
- 25 g mąki kokosowej Purella
- 70 g zimnego masła
- 30 g cukru pudru
- 20 g cukru kokosowego Purella
- 1 żółtko ekologiczne "0"
- szczypta soli himalajskiej Purella
- 70 ml solonego karmelu
- Przygotowanie solonego karmelu:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- 0.25 łyżeczki soli himalajskiej Purella
Jak przygotować?
Na patelnię wysyp cukier, podgrzewaj, aż ten rozpuści się i uzyska miodowy kolor, wtedy dodaj na patelnie wodę (uważaj będzie pryskać), gotuj kilka minut.
Dodaj śmietankę, podgrzewaj, aż karmel będzie miał jednolitą konsystencję. Ściągnij karmel z ognia, dodaj masło i sól. Ostudź. Gotowe!
- Ciasto:
Składniki na ciasto ugnieć, zlep w kulę, schładzaj w lodówce około 40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o okrągłym kształcie. W połowie ciastek wytnij mniejsze kółka.
Ciasta układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu sklejaj ciastka, używając do tego solonego karmelu.
Komentarze