ANIA STARMACH

Ciasteczka z solonym karmelem

10Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Purella

Mąka kokosowa

Zobacz szczegóły
Purella

Cukier kokosowy

Zobacz szczegóły
Purella

Sól himalajska

Zobacz szczegóły

Co kupić?

  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mąki kokosowej Purella
  • 70 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 20 g cukru kokosowego Purella
  • 1 żółtko ekologiczne "0"
  • szczypta soli himalajskiej Purella
  • 70 ml solonego karmelu
  • Przygotowanie solonego karmelu:
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 0.25 łyżeczki soli himalajskiej Purella

Jak przygotować?

  1. Na patelnię wysyp cukier, podgrzewaj, aż ten rozpuści się i uzyska miodowy kolor, wtedy dodaj na patelnie wodę (uważaj będzie pryskać), gotuj kilka minut.

  2. Dodaj śmietankę, podgrzewaj, aż karmel będzie miał jednolitą konsystencję. Ściągnij karmel z ognia, dodaj masło i sól. Ostudź. Gotowe!

  3. Ciasto:
  4. Składniki na ciasto ugnieć, zlep w kulę, schładzaj w lodówce około 40 minut.

  5. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o okrągłym kształcie. W połowie ciastek wytnij mniejsze kółka.

  6. Ciasta układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  8. Po upieczeniu sklejaj ciastka, używając do tego solonego karmelu.

Ania Starmach

Uwaga! Słodko-słony smak tych ciasteczek może uzależnić! :)

– Ania Starmach

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...