ANIA STARMACH

Ciasto francuskie z malinami

4
Ilość osób
20 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Błyskawiczny deser, który możesz przygotować w trakcie wizyty niespodziewanych gości!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (czytaj skład, powinno być na bazie masła, a nie margaryny)
  • 350 g malin
  • Masa budyniowa
  • 1.5 opakowania budyniu
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 400 ml mleka
  • Dodatkowo
  • 50 g cukru pudru

Jak przygotować?

  1. Ciasto podziel na 4 pasy.

  2. Umieść na blasze z papierem do pieczenia.

  3. Przykryj drugim kawałkiem papieru i drugą blacha (dzięki temu ciasto nie urośnie).

  4. Piecz 15 minut w 180 stopniach.

  5. Ściągnij blachę i piecz jeszcze 3-5 minut (do zrumienienia).

  6. Po upieczeniu ostudź i pokrój pasy na mniejsze prostokąty (powinny być wszystkie takiej samej wielkości).

  7. Aby przygotować krem, odlej pół szklanki mleka i wymieszaj go z budyniem.

  8. Pozostałe mleko zagotuj z rozkrojoną laską wanilii i cukrem.

  9. Do mleka dodaj budyń, zagotuj.

  10. Budyń lekko ostudź, dodaj kawałki masła, wymieszaj, schładzaj w lodówce przez godzinę, po wyjęciu wymieszaj rózgą.

  11. Za pomocą worka cukierniczego nakładaj warstwy kremu na paski ciasta, układaj na nim maliny.

  12. Krem przykryj kawałkiem ciasta, wyciśnij jeszcze trochę kremu, dodaj owoce, posyp cukrem pudrem.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Karolina

Witam, czy to ciasto można zrobić z ciasta filo?

Trwa ładowanie...