ANIA STARMACH

Sernik z 3 składników

4Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Puszysty i delikatny sernik, który przygotujesz w mgnieniu oka!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 jajka
  • 160 g białej czekolady
  • 160 g serka kremowego (typu Philadelphia)
  • Dodatkowo
  • 1 szklanka gorącej wody
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania
  • ulubione owoce do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.

  2. Dno i boki formy o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, brzegi wyłóż papierem do pieczenia (wytnij pasek i przyklej go do wysmarowanej masłem obręczy).

  3. Czekoladę połam na kawałki, włóż do miski, a miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej).

  4. Rozpuszczoną czekoladę ostudź (nie powinna parzyć w palce).

  5. Delikatnie wymieszaj czekoladę z serkiem.

  6. Żółtka oddziel od białek.

  7. Dodaj żółtka do masy serowo-czekoladowej, wymieszaj rózgą.

  8. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

  9. Ciasto przelej do formy. Formę przełóż na blachę do pieczenia.

  10. Na blachę wylej szklankę gorącej wody.

  11. Piecz 15 minut w 170 stopniach, następnie zmniejsz do 160 stopni i piecz 20 minut. po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku jeszcze 20 minut.

  12. Wyciągnij z piekarnika i ostudź całkowicie.

  13. Podawaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

magda0209

Mój też opadł. Dlaczego?

Klaudia

No wlasnie o co chodzi tez zrobiłam wszystko jak trzeba i był śliczny dopóki nie ostygł i opadł cały smakuje przepysznie ale bardzo cienki sie zrobił

Justyna

sernik zrobiłam jak w przepisie ,najpierw urósł a potem opadł dlaczego a chciałam go zrobić w święta dlaczego czekam na jakąś radę

Vika

Wydaje mi się, że zrobiłam wszystko jak w przepisie. Sernik najpierw pięknie urósł, a potem pięknie opadł. 😢 dlaczego

Malwina

Sernik z 3 składników

ratikat.g

Bardzo chętnie spróbuję ten przepis, ale chciałabym proporcje na większą ilość porcji niż 4. Czy mam zastosować zasadę podwojenia lub potrojenia składników do zrobienia większej ilości ?

Trwa ładowanie...