Co kupić?
- Kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 50 g cukru pudru
- Ciasto
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Nadzienie
- 250 g truskawek
- 250 g malin
Jak przygotować?
- Kruszonka
, . Schowaj ją do lodówki dopóki nie zrobisz ciasta.
- Ciasto
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach.
Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.
Komentarze
aga
Bardzo dobre ciasto! Jest odpowiednio wilgotne a orzechowa kruszonka wspaniałe podkreśla smak truskawek. Dziękuję za przepis?
Ania Starmach
to aj dziękuję, że go wykorzystałaś! Przekaż go dalej ;)
Jolanta
Pyyyszne. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całego ciasta. Tylko zdecydowanie za mała forma ;)
Ania Starmach
następnym razem radze podwoić proporcje ;)
Mala_kucharka
Wyszło pyszne i zniknęło w kilka godzin! Mam 12 lat i bardzo lubię Pani przepisy. Pozdrawiam :)
Ania Starmach
brawo! powodzenia w dalszym gotowaniu ;)
Grazyna
Właśnie podjadam ciasto , super !!! Ciekawa kruszonka z tymi orzechami włoskimi , będę ją wykorzystywać do ciasta drożdżowego z kruszonką.
Agata
Pycha!! :) Pięknie pachnie
Agata
:)
agabielecka
czy mozna użyć mrożone owoce? rozmrozić je trochę?
Ania Starmach
tak! nie ma problemu! wcześniej należy je rozmrozić i odlać sok, który z nich wypłynie. w przeciwnym wypadku rozmoczy on kruszonkę ;)