ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Ciasto ucierane z kruszonką i owocami

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Błyskawiczne ciasto z pyszną kruszonką i letnimi owocami, którego po prostu musisz spróbować.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Kruszonka
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru pudru
  • Ciasto
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Nadzienie
  • 250 g truskawek
  • 250 g malin

Jak przygotować?

  1. Kruszonka
  2. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj, powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Schowaj ją do lodówki dopóki nie zrobisz ciasta.

  3. Ciasto
  4. Aby przygotować ciasto, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.

  5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.

  6. Stopniowo do masła dodawaj jajka oraz mąkę, mieszaj mikserem na małych obrotach.

  7. Ciasto umieść w foremce o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż owoce (maliny w całości, truskawki przekrojone na połówki), przykryj je kruszonką.

  8. Ciasto włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz 40–50 minut.

Wskazówki:

Truskawki i maliny można zastąpić prawie każdymi owocami, najlepiej sprawdzają się śliwki, morele, brzoskwinie, porzeczki albo rabarbar.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Jolanta

Pyyyszne. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całego ciasta. Tylko zdecydowanie za mała forma ;)

Ciasto ucierane z kruszonką i owocami

Ania Starmach

następnym razem radze podwoić proporcje ;)

Mala_kucharka

Wyszło pyszne i zniknęło w kilka godzin! Mam 12 lat i bardzo lubię Pani przepisy. Pozdrawiam :)

Ania Starmach

brawo! powodzenia w dalszym gotowaniu ;)

Grazyna

Właśnie podjadam ciasto , super !!! Ciekawa kruszonka z tymi orzechami włoskimi , będę ją wykorzystywać do ciasta drożdżowego z kruszonką.

Agata

Pycha!! :) Pięknie pachnie

Ciasto ucierane z kruszonką i owocami

Agata

:)

Ciasto ucierane z kruszonką i owocami

agabielecka

czy mozna użyć mrożone owoce? rozmrozić je trochę?

Ania Starmach

tak! nie ma problemu! wcześniej należy je rozmrozić i odlać sok, który z nich wypłynie. w przeciwnym wypadku rozmoczy on kruszonkę ;)

Trwa ładowanie...