Co kupić?
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie
- 300 g jagód
- 200 g konfitury malinowej
- Beza
- 120 g cukru
- 4 białka
Jak przygotować?
Mniejszą część włóż do zamrażarki, większą do lodówki.
Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
i piecz 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika.
Białka ubijaj mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier.
Pianę wyłóż na owoce.
Ciasto piecz około 50 minut w 180 stopniach.
Komentarze
DavidWuerth
Pani Aniu, bardzo chce upiec Pani ciasto. Przypomina mi ono ciasto mojej Babci w Polsce. Mam kilka pytan. 1. Czy nalezy uzyc 500 g czy 300g maki? 2. Ile to byloby w szklankach US? 3. Czy mam uzywac cukru pudru czy granulowanego? Czekam niecierpliwie na odpowiedz i dziekuje bardzo za przepis,
Marta
natali
Jeszcze gorące :) trochę bardziej bezowe, ale pycha!
Dorota
Konkurs Same Pyszności!
magdow
Konkurs Same pyszności!
PS: Wyszło super z Pani przepisu !
Beata
Konkurs Same pyszności!
Przepyszne ciasto :-) Zrobiłam na nieco większej blaszce, bo nie posiadam akurat takiej jak podana w przepisie. Ciasto jest nieco niższe, ale nic mu to nie ujmuje na smaku.
Anna
Brzmi pysznie…u nas będą dziś śliwki zamiast jagód ;o) ciekawe co wyjdzie
Dabomir
Ciasto przepyszne. ..jagody zmieniłam borowka, a konfiture malinowa dżemem truskawkowym mojej mamy ? ciasto szybko zniknęło z talerza.polecam ❤