ANIA STARMACH

Clafoutis z czereśniami

4Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Ulubiony deser francuskich mam! Przygotowuje się go tak prosto, jak ciasto na naleśniki, więc na pewno przygotujesz go bez żadnego problemu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 500 g czereśni bez pestek (lub innych owoców: malin, truskawek, borówek)
  • 125 g mąki
  • 100 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • masło do wysmarowania formy
  • Dodatkowo
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować?

  1. Czereśnie wymieszaj z połową cukru, odstaw.

  2. Jajka ubij rózgą lub widelcem na jajecznicę.

  3. Do jajek dodawaj stopniowo pozostały cukier, mąkę, mleko, sól.

  4. Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Dodaj masę przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli.

  5. Zapiekaj około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

  6. Jedz na ciepło lub na zimno, przed podaniem możesz posypać deser cukrem pudrem.

Wskazówki:

Metodę na szybkie drylowanie owoców znajdziesz tutaj.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Kam

Moja wersja z malinami, morelami i śliwkami – pycha! Aniu chciałabym się upewnić co do konsystencji ciasta po upieczeniu, jaka powinna być? Moje wyszło gumowate i ciągnące jakby zakalec, część odłożyłam na kolejny dzień do lodówki, wówczas podane lekko schłodzone przypominało strukturą sernik na zimno – czy tak jest ok, czy powinnam je jednak dłużej trzymać w piekarniku? ;)

Clafoutis z czereśniami

Magda

Pychaaaaa i szybciutkie w wykonaniu 😋😋😋

Clafoutis z czereśniami

Katarzyna

A czy z mrożonych owoców również wyjdzie? :)

Dorota

Konkurs Same Pyszności! Wariacja multiowocowa :) Pyszne! Dziękuję :)

Clafoutis z czereśniami

Magdalena

Konkurs Same pyszności!
Mega pyszne, łatwe w przygotowaniu i smaczne :) polecam każdemu, można przebierać w owocach ;)

Clafoutis z czereśniami

luca

KONKURS SAME PYSZNOŚCI

Clafoutis z czereśniami

AniaZa

Czy do przepisu można użyć owoców mrożonych ?

natalka115

Bardzo pyszne i proste:) Ja zrobiłam z brzoskwiniami i gruszkami- wyszło super:)

Magdalena

Mam pytanie czy jeśli będę chciała użyć do przepisu borówek to postępuje tak samo jak z czereśniami czyli oprószyć je połową cukru ?

Sylwia

Zrobione. Czy wyszło okaże sie jutro :) ja wybrałam maliny 😁

Clafoutis z czereśniami
Trwa ładowanie...